جمعه، 7 اردیبهشت 1403
روژان پرس » اخبار » مردم بیشتر تماشاچی هستند تا خریدار

اینجا پیاده‌راه فردوسی سنندج است/گزارش روژان از بازار در آستانه عید نوروز

مردم بیشتر تماشاچی هستند تا خریدار

0
کد خبر: 962

مردم بیشتر تماشاچی هستند تا خریدار

با همه تلخ‌کامی‌ها اما نوروز الهام‌بخش شور و نشاط و سرزندگی و نو شدن در بین کردستانی‌ها است. مردم از دولت انتظار دارند نسبت به مهار تورم و روند افزایش سرسامآور قیمت‌ها اقدام نماید و نگذارد شور و نشاط اجتماعی به یاس و ناامیدی تبدیل شود.
این روزها اگر چه با نزدیک شدن به عید نوروز و با آغاز بزرگترین فصل خرید مردم، جوش و خروشی در مراکز خرید مشاهده می‌شود، اما بسیاری از فروشندگان می‌گویند تعداد زیادی از مردم فقط برای تفریح، تماشا و قیمت گرفتن اجناس به بازار می‌آیند و نسبت به سال گذشته کمتر خرید می‌کنند.از سوی دیگر علیرغم ادعای دولت، مبنی بر ثبات قیمتها، بر بهای کالاها افزوده شده است. همزمان، دولت روحانی قیمت برق را از اول اسفندماه ده درصد افزایش داده و می‌گوید که این امر فشار چندانی به مردم وارد نخواهد کرد.
در آستانه نوروز بازار شهرها، مملو از جمعیت است ولی بسیاری از فروشندگان گلایه می‌کنند که امسال مردم به اندازه حضورشان خرید نمی‌کنند.
مردم، دلیل کاهش خرید نوروزی را گرانی اجناس و کاهش قدرت خرید مردم عنوان می‌کنند.
اگرچه در روزهای پایانی سال 1401 دولت تلاش کرده است تا مردم را با زبان آمار و ارقام نسبت به اقتصاد، خوشبین کند و در این میان به مدد بازار دلار و کاهش نسبی آن نسبت به هفته‌های گذشته سعی در ثبات بازار دارد اما مردم در عمل هیچ نشانه‌ای از رشد اقتصادی، ثبات قیمت‌ها، کاهش نرخ بیکاری، افزایش قدرت خرید و بهبود وضع زندگی‌ احساس نمی‌کنند.
این روزها بعد از پشت سر گذاشتن سه سال کرونایی شاهد حضور و ازدحام مردمی هستیم که به نظر می‌رسد برای خرید و برپایی سنت دیرین نوروزی بدون کرونا راهی بازار شده‌اند؛ اما در واقع این حضور که با افزایش چشمگیر دلار در طول سال و بالا رفتن مجدد قیمت کالاها همراه است بیشتر جنبه نمایشی دارد به طوریکه به گفته بسیاری از فروشندگان این تجمع بیشتر برای مردم، جنبه تفریح و تفنن داشته و آنها فروش چشمگیری ندارند.
اغلب فروشندگان از اینکه مجبورند کالاها را با قیمت بالا بفروشند ابراز نارضایتی می‌کنند و این گرانی را عامل کسادی بازار شب عید خود می‌دانند. البته پای صحبت مردم هم که می‌نشینی از عدم قدرت خرید و بالابودن قیمت‌ها و افت کیفیت اجناس گله دارند. آنها می‌گویند که به امید خریدی ارزان‌تر راهی بازار می‌شوند و در نهایت به آنچه که مطلوب خرید آنهاست نمی‌رسند. در این میان بازار دستفروشان رونق بهتری دارد.
هفته‌های پایانی اسفند که می‌رسد شور و شوق خرید عیدی حتی بر شرایط سخت اقتصادی غلبه می‌کند و عموم خانواده‌ها در حد توان رخت و لباس را نو کرده و هم لوازم پذیرایی از مهمانان نوروزی را تهیه می‌کند.
امسال نوروز و ماه مبارک رمضان هم‌زمان شده و از این جهت خرید اقلام سفره‌های افطاری و سحری نیز مضاعف بر خریدهای نوروزی شده است و سبدهای خرید را سنگین‌تر کرده است.
در این راستا باید هم نظارت‌ها بر بازار افزایش پیدا کند و هم برخورد با متخلفان در چارچوب قانون جدی تر باشد تا مردم با آرامش بیشتری اقلام مورد نیاز خود را خریداری کنند.
محمد درویشی شهروندان سنندجی که در پیاده‌راه فردوسی مشغول خرید است می‌گوید: خرید نوروزی در هفته‌های پایانی اسفند از سنت‌های دیرین مردم کردستان ما است.
وی با لبخندی تأکید می‌کند پایین و بالا رفتن قیمت دلار هم نمی‌تواند بر این سنت دیرین غلبه کند و ادامه داد: شاید شرایط اقتصادی اندکی میزان خریدهای نوروزی و نوع آن را تغییر دهد ولی در هر حال همه دوست داریم با لباس نو با استقبال سال جدید رفته و از مهمانانمان با اکرام و احترام پذیرایی کنیم.
این شهروند سنندجی با تأکید بر نظارت بر بازار نوروزی افزود: در مورد خرید میوه هم منتظر عرضه میوه‌های تنظیم بازار هستیم.
دیگر شهروند سنندجی اظهارکرد: قیمت آجیل در مغازه‌های مختلف متفاوت است و آجیل مخلوط از کیلویی ۲۵۰ هزار تومان تا ۴۰۰ -۵۰۰ هزار تومان در بازار موجود است.
وی با بیان اینکه قیمت مواد پروتئینی چون گوشت قرمز این روزها به شدت افزایش پیدا کرده است، بیان‌کرد: در حالی که در آستانه ماه مبارک رمضان و نوروز و نیاز مردم به اقلام پروتئینی باید در زمینه تنطیم بازار این اقلام تدبیر بیشتری می‌شد.
یونسی با بیان اینکه در بازار پوشاک افزایش قیمت به شدت به چشم می‌خورد، اظهارکرد: چند روز قبل در یکی از مغازه‌های سطح شهر قیمت یک شلوار پارچه‌ای معمولی را پرسیدم که با شنیدن قیمت ۷۰۰ هزار تومانی آن بسیار متعجب شدم. با این وصف و علیرغم تلاطم‌های اقتصادی، شور و شوق عید مردم را به سمت بازار و خیابان می‌کشاند.
شهروند دیگر سنندجی با نشان دادن اقلام متنوع ترقه در بازار گفت: با این همه گرانی و فشارهای اقتصادی امسال بازار فروش و عرضه مواد محترقه که اغلب ساخت کشور چین است بسیار پر رونق است و هر گوشه از شهر را که می‌نگری بساط دست‌فروشان مواد محترقه گسترده است و معلوم نیست مردم با چه دل‌خوشی نسبت به خرید این اقلام اقدام می‌کنند.
یکی دیگر از شهروندان از تفاوت قیمت‌ها در مغازه‌های سطح شهر اظهار تعجب می‌کند و می‌گوید یک نوع کالا را می‌توان در خیابانی دیگر به مراتب ارزان‌تر خریداری کرد و متاسفانه نظارت کمتری بر عرضه کالاها صورت می‌گیرد. در این آشفته بازار هر کسی به سود و نفع خود می‌اندیشد. وقتی نسبت به افزایش قیمت‌ها اعتراض می‌کنیم می‌گویند دلار در مرز 60هزار تومان است. در حالیکه او جنس خود را پیشتر از دلار 60تومانی خرید کرده است.
این در حالی است که فرماندار سنندج در جلسه ستاد تنظیم بازار این شهرستان گفته است: امسال به دلیل تقارن ایام عید نوروز و ماه مبارک رمضان، نظارت بیشتری بر بازار انجام می‌شود.
به گفته حسن عسکری گشت‌ها و اکیپ‌های مشترک از صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی، بهداشت و تعزیرات حکومت و نماینده فرمانداری بازار را رصد می‌کنند که مردم برای تامین کالا‌های اساسی در این ایام با مشکل مواجه نشوند.
وی از مردم خواست در صورت مشاهده گرانفرشی، کم‌فروشی و یا احتکار، مراتب را به تعزیرات حکومتی و یا سازمان صنعت، معدن و تجارت گزارش کنند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان نیز از طرح پایش و نظارت بر نحوه عرضه کالا در آستانه عید نوروز و ماه مبارک رمضانخبر داده است.
وی اظهار کرد: در راستای اجرای این طرح، گشت‌های مشترک با حضور سایر دستگاه‌های نظارتی هم چون تعزیرات حکومتی، اداره کل استاندارد، دانشگاه علوم پزشکی و اتحادیه‌های مربوطه چند روزی است که آغاز شد و تا پایان ماه مبارک رمضان در استان ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه بازرسان در مراکز خرید و بازارهای سطح شهرهای استان حضور پیدا می‌کنند، اضافه کرد: امسال به دلیل شرایط موجود در بازار طرح نظارت بر نحوه عرضه و توزیع کالا با جدیت و دقت بیشتری به اجرا در می‌آید.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت کردستان با بیان اینکه اصناف از تخلف و گرانفروشی پرهیز و فاکتور خرید را به بازرسان ارائه کنند، گفت: فروشندگان به بهانه نوسانات و افزایش نرخ ارز حق گران کردن قیمت کالاها را ندارند و در صورت مشاهده هر گونه تخلف، برابر قانون با متخلفان برخورد می‌شود.
سرپرست اداره‌کل استاندارد استان کردستان هم در این رابطه اظهار کرد: با توجه به وظایف ذاتی و نظارتی سازمان ملی استاندارد ایران و در راستای تحقق ماده ۱۷ قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد و به منظور ارائه‌ خدمات مطلوب و کیفی به شهروندان، طرح پایش و نظارت بر کمیت فرآورده‌های تولیدی ویژه ماه رمضان و عید نوروز در استان آغاز شده است.
فرهاد حیدری از دیگر اهداف اجرای این طرح را پایش و کنترل واحدهای صنفی و تولیدی و همچنین مقابله با کم فروشی خواند و افزود: محورهای ارزیابی این طرح فروشگاه‌های زنجیره‌ای، هتل‌ها، هتل آپارتمان‌ها، زائر سراها، فرودگاه‌ها، ترمینال‌های (پایانه‌های) اتوبوسرانی برون شهری، مراکز پذیرایی و رستوران‌ها، مراکز اقامتی بین راهی، میادین میوه و تره بار، خدمات قالیشویی، مراکز فروش شیرینی و آجیل است.
وی از اصحاب رسانه استان خواست تا به منظور آگاهی و اطلاع رسانی طرح عیدانه به عموم مردم و خدمات مشمول استاندارد و نحوه دریافت خدمات استاندارد به مردم این اداره کل را در اجرای هر چه بهتر این طرح یاری کنند.

نمایشگاه‌های بهاره
هر ساله در جهت حمایت از مصرف‌کننده نمایشگاه‌هایی برپا می‌شود و امسال نیز نمایشگاه بهاره عرضه مستقیم کالا از 18 اسفندماه با حضور 6 استان کشور در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی واقع در بلوار مستضعفان، جنب میدان میوه و تره‌بار سنندج برپا شده است.
در این نمایشگاه 140 غرفه از استان‌های تهران، کردستان، کرمانشاه، آذربایجان غربی، اصفهان و همدان برپا شده و هر کس در حد توان خود، نیازمندی‌هایش را خریداری می‌کند.
در نمایشگاه؛ با حمایت سازمان تعاون روستایی و جهاد کشاورزی اقلام اساسی از قبیل گوشت مرغ، گوشت قرمز، شکر و برنج به مردم عرضه می‌شود. علاوه بر این، غرفه‌داران سایر استان‌ها مانند تهران، کرمانشاه، آذربایجان غربی، اصفهان و همدان محصولات خود را عرضه می‌کنند. بیشتر این غرفه‌ها مربوط به مواد پروتئنی، خواروبار، شیرینی، خشکبار، پوشاک، کیف و کفش است.
واحدهای شرکت‌کننده در این نمایشگاه در زمینه‌های پوشاک، کیف و کفش، شیرینی، شکلات، آجیل و خشکبار، مواد غذایی، محصولات شوینده بهداشتی و غیره تولیدات و کالاهای خود را با 10 تا 30 درصد تخفیف عرضه می‌کنند.
در این نمایشگاه ماهی، مرغ و گوشت گرم با قیمت کمتر از بازار, برنج و شکر یارانه‌ای و مرغ منجمد با قیمت هر کیلوگرم 43 هزار تومان و گوشت منجمد هر کیلوگرم 110 هزار تومان عرضه می‌شود.
غرفه‌داران این نمایشگاه کالاهای خود را با قیمت 25 تا 30 درصد کمتر از بازار می‌فروشند.
با همه تلخ‌کامی‌ها اما نوروز الهام‌بخش شور و نشاط و سرزندگی و نو شدن در بین کردستانی‌ها است. مردم از دولت انتظار دارند نسبت به مهار تورم و روند افزایش سرسامآور قیمت‌ها اقدام نماید و نگذارد شور و نشاط اجتماعی به یاس و ناامیدی تبدیل شود.
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید