چهارشنبه، 26 دی 1403
روژان پرس » اخبار » غفلت از فرصت‌های توسعه کردستان فریاد معاون عمرانی استاندار را بلند کرد

غفلت از فرصت‌های توسعه کردستان فریاد معاون عمرانی استاندار را بلند کرد

0
کد خبر: 2371

غفلت از فرصت‌های توسعه کردستان فریاد معاون عمرانی استاندار را بلند کرد

حبیبی بیان کرد: ۳۰ درصد اشتغال استان متعلق به کشاورزی است و بر اساس آمار، ظرفیت‌های کشاورزی استان ۲ برابر وضعیت فعلی است، دولت باید ضمن حفظ توانمندی و فرصت‌ها، بسترساز توسعه صنعتی استان باشد چرا که که ۶ درصد معادن کشور، نیروی انسانی وافر و دانشگاه‌های کارآمدی داریم و شایسته نیست که استانی با این توان، ۶۰ درصد درآمد اقتصادی آن از بخش خدمات باشد.
مراسم تجلیل از پژوهشگران استان در دانشگاه کردستان تبدیل به محلی برای فریادها و انتقادات معاون عمرانی استاندار کردستان در مورد غفلت از فرصت‌ها و هدررفت منابع توسعه استان شد.
دکتر کیومرث حبیبی به تشریح مشکلات و چالش‌های توسعه استان پرداخت و با انتقاد از خروج سرمایه‌ها گفت: کردستان استانی غنی با پتانسیل‌های فراوان معدنی، کشاورزی و تجارت خارجی است که در مواردی از جمله آب، طلا، آهن، نیروی انسانی جوان و ماهر، گردشگری، تجارت خارجی و ترانزیت می‌تواند تکیه‌گاه محکم توسعه کشور بوده و تاب‌آوری اقتصاد ملی در برابر جنگ اقتصادی و نوسانات عادی را به حداکثر برساند.
 وی تصریح کرد: همه منابع کردستان به علت ناهماهنگی بین ظرفیت‌ها و محدودیت‌ها، عدم تخصیص کامل اعتبارات و نبود تعامل بین دستگاهی به هدر می‌رود به طوری که بیشترین حجم ذخایر معادن به صورت خام از استان خارج می‌شود، بیش از 85درصد کشت استان به صورت سنتی و دیمی است و مرزها از نابسامانی عمرانی و زیرساختی و مدیریت چندگانه رنج می‌برد و نیروی انسانی آن وادار به مهاجرت داخلی و خارجی می‌شوند.
حبیبی ادامه داد: پژوهش بیشترین نقش را پیشبرد توسعه و ارتقاء کیفی مدیریت منابع دارد، همه محققان باید تلاش کنند تا با ارائه آخرین دستاوردهای مدیریت منابع کردستان را از این وضعیت نجات دهند.
اتمام طرح های نیمه تمام نیازمند ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان یادآور شد: ۴۰۰ طرح نیمه تمام در کردستان داریم که بخشی از آن متعلق به دانشگاه‌های استان است، طرح‌هایی که از کریدور غرب - شمال - جنوب تا خوابگاه های دانشجویی را شامل می‌شود و برای اتمام آنها، ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی اعلام کرد: کلنگ‌زنی‌های متعددی صورت گرفته که به علت محدودیت اعتبارات، بر دوش استان سنگینی می‌کند و نیاز به اولویت‌بندی دارد، در غیر این صورت باعث تاخیر در اجرای طرح‌ها و ایجاد مشکلات متعدد برای جامعه پیمانکاری می-شود.
وی خواستار پایان دادن به عدم تعامل بین دستگاهی در استان شد و گفت: در طرح آمایش استان، مشخص شد که شرق استان، منطقه مستعد توسعه صنعتی با 5/1 میلیارد تن ذخایر معدنی است و این یعنی ۸۰ درصد توان معدنی استان در قروه و بیجار قرار دارد اما شرکت آب منطقه‌ای بخاطر افت منابع آبی و سطح آب‌خوان با توسعه صنعتی موافق نیست و همین یکی از علل خام‌فروشی معدنی شده که نتیجه نبود هماهنگی و تعامل بین دستگاه‌هاست.
نابرابری در حوزه مسکن در کردستان مشهود است
وی در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح وضعیت مسکن کردستان پرداخت و اظهار کرد: در استان ۴۵۰ هزار خانوار داریم که همین حدود مسکن هم وجود دارد اما بخش بزرگی از جمعیت جوان و درصد بالایی از خانوارها اجاره‌نشین هستند چون توزیع به صورت اصولی و عادلانه نبوده و فردی می‌تواند چندین واحد خانه بخرد و خالی نگه‌دارد.
حبیبی افزود: ناعدالتی و بی‌برنامگی در توزیع مسکن سبب شد، در طرح نهضت ملی مسکن ۹۴ هزار نفر ثبت نام کنند که همگی بومی استان و فاقد مسکن هستند در حالی که سهم استان ۳۷ هزار واحد مسکونی بود، این به آن معناست که برخی خانوارها چند مسکن دارند ولی عده‌ای یک باب مسکن و یا زمین هم ندارند.
۳۰ درصد اشتغال کردستان در حوزه کشاورزی است
حبیبی در ادامه سخنان خود بیان کرد: ۳۰ درصد اشتغال استان متعلق به کشاورزی است و بر اساس آمار، ظرفیت‌های کشاورزی استان ۲ برابر وضعیت فعلی است، دولت باید ضمن حفظ توانمندی و فرصت‌ها، بسترساز توسعه صنعتی استان باشد چرا که که ۶ درصد معادن کشور، نیروی انسانی وافر و دانشگاه‌های کارآمدی داریم و شایسته نیست که استانی با این توان، ۶۰ درصد درآمد اقتصادی آن از بخش خدمات باشد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان با بیان اینکه در غرب استان به صورت متوسط ۸۰۰ میلیمتر و در شرق ۲۰۰ میلیمتر بارندگی داریم، افزود: انتقال مازاد آب در غرب از طریق سامانه‌ها به شرق در حال اجرا بوده و امیدواریم مدیران بعدی استان، این سامانه‌ها را بعد از قروه به بیجار هم برسانند.
بی‌عدالتی در اجرای طرح‌های عمرانی مشهود است
حبیبی به بی‌عدالتی در اجرای طرح‌های عمرانی اشاره کرد و افزود: کریدور شمال غرب - جنوب از محورهایی است که ۳۲۰ کیلومتر از هزار و ۵۰۰ کیلومتر آن در کردستان قرار دارد اما در حالی که در سایر استان‌ها تا 90 درصد این مسیر زیر بار رفته، این عدد در کردستان 50 درصد است و با این تخصیص اعتبار 20 سال فرصت می‌خواهد تا کل مسیر زیر بار رود.
وی یادآور شد: این آمارها در حالی است که ۴۵ درصد کشته‌های استان در این محور اتفاق افتاده و نیاز است پژوهش‌هایی صورت گیرد تا زمینه برخورداری از اعتبارات از محل تهاتر، ملی، استانی و یا دیگر بخش‌ها بررسی شود.
حبیبی در ادامه خاطر نشان  کرد: در زمستان با انبوهی از اعتبار مواجهیم در حالیکه فصل عمرانی از اردیبشهت تا آبان است و در این فصل اعتبار کمی وارد استان می‌شود که به عنوان مثال امسال تا این لحظه تنها ۱۳ درصد اعتبارات تخصیص یافته و در ماه پایانی سال با انبوه اعتبار مواجه می‌شویم.
استان های همجوار بیشترین بهره را از منابع آبی کردستان دارند
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه زمین‌های آبی زراعی ۸ برابر اراضی دیم بازدهی دارد که با وجود استحصال ۷ درصد آب در استان، حدود ۱۵ درصد از زمین‌های کشاورزی آبی است، گفت: رقم برخورداری از زمین‌های آبی کشاورزی در استان همجوار ما ۴۷ و در کل کشور ۴۰ درصد است در حالیکه کردستان از کاسه های آبی منطقه است و استان های همجوار بیشترین بهره را از این کاسه دارند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان با بیان اینکه ظرفیت سدهای کردستان ۲.۷ میلیارد مترمکعب است، افزود: ۶۰ درصد کاسه آبی سدها در اختیار استان نیست که بر اثر مدیریت غیردلسوزانه رخ داده است.
معادن طلا هیچ نقشی در توسعه اقتصادی کردستان ندارد
حبیبی در بخش دیگری از سخنان خود به ظرفیت‌های استان اشاره کرد و اظهار کرد: متاسفانه در دهه‌های اخیر اقتصاد مرزمحور به واسطه نگرش مرکز محور، نادیده گرفته شده است.
وی به مبادلات ۳ میلیارد دلاری کالا از مرز باشماق مریوان به عنوان سومین مرز با حجم بالای مبادلات مرزی اشاره کرد و ادامه داد: در مقابل این دست آورد جاده‌های دسترسی به مرز در استان به شدت نامناسب و حادثه‌خیز است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان به احیای دریاچه زریبار اشاره کرد و یادآور شد: در حاشیه زریبار ۲۰۰ چاه غیرمجاز شناسایی شده که شیره دریاچه را مکیده و سطح دریاچه را به ۲۰۰ میلیون مترمکعب کاهش داده بود که احیا شد ولی زیرساخت‌های گردشگری آن همچنان ضعیف است.
حبیبی به معدن طلای غلغله و داشکسان قروه اشاره کرد که نیمی از طلای تولیدی کشور را تولید می کند و با ۲۰ هزار میلیارد تومان گردش سرمایه در سال، هیچ نقشی در توسعه اقتصادی استان ندارد و حتی حساب‌هایش در بانک‌های استان نیست.
وی در پایان سخنانش بیان کرد: نرخ بیکاری در استان در سال های اخیر از ۱۱ درصد به ۷.۶ رسیده است ولی آمار فارغ التحصیلان بیکار همچنان بالاست.
تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید