رئیس سازمان جهادکشاورزی کردستان در گفتوگو با روژان:
جهاد کشاورزی با رویکرد نوین به پایداری توسعه اقتصادی کردستان میاندیشد
استفاده از بذرهای مقاوم به آفات، کم آبی و سرما یکی از رویکردهای اصلی سازمان جهاد کشاورزی است که در 3 سال اخیر ظرفیت فرآوری از 24 هزار تن به 48 هزار تن افزایش یافت.
تاثیر مستقیم کشاورزی بر شاخصهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و دیپلوماتیک، ایفای نقش در تامین امنیت غذایی و تحقق پایداری روند توسعه این حوزه را تبدیل به محور استراتژیک مدیریت کشور کرده است.
به این علت بیشترین تمرکز دولتها بر تقویت زیرساختها و ارتقاء کیفی شاخصهای کمی و کیفی حوزه کشاورزی قرار دارد تا بتوانند از همه ظرفیت آن برای حفظ توازن شاخصهای توسعه یافتگی، تقویت جایگاه بازرگانی خارجی، افزایش قدرت تاب آوری اقتصاد ملی و اقتداربخشی به قدرت دیپلماتیک در تعامل با دنیای خارج استفاده کنند.
تامین امنیت غذایی تنها در زمانی میسر است که از کشاورزی قدرتمند برخوردار بود، در غیر این صورت قدرت آسیبپذیری کشور به بیشترین حد ممکن میرسد، به طوری که با وارد شدن یک فشار ناشی از نوسانهای معمولی اقتصادی و یا تحریم اقتصادی بحرانهای متعدد در داخل ایجاد و قدرت دیپلوماتیک بین المللی را به چالش میکشد.
کشورهای رقیب ایدئولوژیک ابرقدرتها بیش از سایر ملل نیاز به اقتصاد قوی و ثبات امنیت غذایی دارند چون در دایره توطئه مستمر قرار داشته و بالاترین فشارها از دو ناحیه به آنها وارد میشود تا ثبات آنها مختل شود، در این صورت دولت یا باید تسلیم خواستههای رقیب شود یا خود را آماده تحمل بحرانها و نابسامانی اقتصادی کند.
ایران به عنوان یکی از رقبای ایدئولوژیک ابرقدرتها باید بیشترین تمرکز برنامهریزی را در حوزه امنیت غذائی انجام دهد تا بتواند علاوه بر تامین نیاز غذایی مردم، مواد اولیه صنایع وابسته را فراهم و از بروز جنگ بیولوژیک که از طریق واردات مواد غذائی آلوده به سم و عوامل بیماریزا شکل میگیرد، جلوگیری کند.
کردستان به علت داشتن منابع عظیم کشاورزی، قابلیت تبدیل شدن به قطب تولید محصولات کشاورزی، باغی، دامی، طیور و شیلات کشور را دارد، برای بهره مندی از این ظرفیت باید بسترهای قانونی، حقوقی، علمی، تکنولوژیکی، بازرگانی، حمل و نقل و بانکی فراهم شود.
کشاورزی کردستان از ضعفهای متعدد و متنوع از جمله دیمی و سنتی بودن کشت، ضعف بنیه علمی، تکنولوژیکی، آموزشی، مالی و بازرگانی برخوردار است که تنها در صورت اعمال مدیریت علمی و اراده قاطع با حمایت تمام نهادهای حاکمیتی به مرحله شکوفایی میرسد.
این حوزه از 2 دهه قبل وارد فاز نوینی از شکوفایی شد که در ابتدا ناشی از نیاز کشور به تامین غذا و اجرای دستورات مقامات ارشد بود اما این روند در چند سال اخیر به علت عوامل مدیریتی وارد مرحله جدیدی از تکامل کمی و کیفی شد.
ادامه این روند میتواند علاوه بر حل مشکلات اقتصادی استان، تاثیرات بزرگی بر پیشبرد روند توسعه اقتصادی، تامین امنیت غذائی و افزایش تاب آوری اقتصاد ملی داشته باشد.
خبرنگار روژان پرس برای اطلاع رسانی در مورد رویکردهای نوین مدیریت بخش کشاورزی و دستاوردهای کمی و کیفی آن گفتوگویی با رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان انجام داده که اینک پیش روی شماست.
پیمان اسکندری با تاکید برنقش کشاورزی در پیشبرد روند توسعه و تامین امنیت غذائی گفت: حوزه کشاورزی کلیدیترین بخش روند توسعه است زیرا نقش اصلی در تولید مواد غذائی، تامین مواد اولیه صنایع وابسته، ایجاد اشتغال مولد، برخورداری از ظرفیت جذب مهارتهای علمی دارد و میتواند اقتصاد کشور را به سمت پایداری و حضور در بازارهای خارجی هدایت کند.
وی افزود: در این شرایط که کشور درگیر جنگ اقتصادی است تنها راه کاهش ضریب آسیبپذیری در این نبرد فعال سازی تمام ظرفیتهای کشاورزی میباشد زیرا تغییرات آب و هوائی، افزایش جمعیت و کاهش منابع آبی موجب شده بسیاری از کشورها امکان تامین امنیت غذایی از طریق تولید داخلی را از دست داده و به شدت به واردات وابسته شوند، این شرایط بهترین فرصت را برای ایران فراهم ساخته تا با استفاده از منابع کشاورزی زمینه عبور از تنشها و بحرانهای ناشی از تحریم از قبیل بیکاری، تورم، گرانی و کمبود منابع ارزی را فراهم سازد.
اسکندری تصریح کرد: کردستان با داشتن خاک مرغوب، بارش کافی، مراتع غنی، جنگلهای سرسبز، نیروی انسانی جوان، فرهنگ جند هزار ساله تولید و 230 کیلومتر مرز مشترک با عراق، نقش قطب اقتصادی کشور را بر عهده گیرد، اما حضور در این چرخه نیارمند تامین بسترهای علمی، عقلائی، قانونی، تکنولوژیکی، مهارتی و بانکی است.
وی در ادامه اظهار کرد: دولت با درک حساسیت شرایط اقتصادی و اهمیت نقش کردستان در تامین امنیت غذائی و پیشران توسعه، آمادگی کامل برای حمایت از توسعه کشاورزی دارد و از هیچ حمایتی دریغ نمیکند، بر این اساس مدیریت استان هم با یک برنامه تعریف شده در حال حرکت به سمت فعال سازی تمام ظرفیتهاست.
این مقام مسئول خاطر نشان کرد: اولویت مدیریت استان تعریف برنامه جامع مدیریت، تکمیل بدنه کارشناسی با استفاده از نخبگان مجرب و هماهنگی با تمام نهادهای مرتبط است تا بتواند مسیر دسترسی به اهداف شاخص را به سرعت طی کند.
وی دیمی و سنتی بودن روش تولید یکی از عوامل پایین بودن راندمان تولید دانست و گفت: دیمی بودن کشت در کردستان هم فرصت است و هم تهدید که شناسایی ماهیت این دو موضوع نیاز به برخورداری از دیدگاههای علمی دارد زیرا در برخی مناطق کشت دیمی و در مناطق دیگر کشت آبی میتواند مناسب باشد، در حالی که فقط 15 درصد از اراضی زیر کشت آبی هستند اما رتبه دوم تولید گندم کشور را داریم بنابراین در مناطقی که کشت دیم جوابگوست باید تمام امکانات حمایتی از قبیل آموزش کشاورزان، تهیه بذر مناسب، تامین نهادهها و وسایل مکانیکی را فراهم کنیم.
اسکندری افزود: ما بر این باوریم که فراوانی منابع آب نباید بهانهای برای گسترش مساحت باشد بلکه باید وسیلهای باشد برای ورود به روشهای نوین تولید که کمترین مصرف آب را دارند تا بتوان از آن در سایر حوزهها استفاده کرد، در 3 سال اخیر اقداماتی از قبیل احداث 4 هزار و 644 هکتار شبکه آبیاری مدرن در پایاب سدها، تجهیز 3 هزار و 820 هکتار مزارع و باغات به سامانههای نوین آبیاری، احداث و بهسازی 37 کیلومتر کانال آبیاری عمومی، احیاء و لایروبی 5/8 کیلومتر از قنوات و اجرای عملیات رفع تداخل اراضی کشاورزی و ملی در سطح 200 هزار هکتار با هدف تثبیت مالکیت بهره براداران انجام شد.
این مقام مسئول در ادامه اعلام کرد: استفاده از بذرهای مقاوم به آفات، کم آبی و سرما یکی از رویکردهای اصلی سازمان جهاد کشاورزی است که در 3 سال اخیر ظرفیت فرآوری از 24 هزار تن به 48 هزار تن افزایش یافت.
وی افزود: زیانهای وارد شده بر محیط زیست و سلامت انسانها توسط مواد شیمیایی سبب شد تا برنامه کاهش استفاده از این مواد در دستور کار سازمان جهاد کشاورزی قرار گیرد که برای تحقق این هدف اقداماتی از قبیل اجرای برنامه بیولوژیک، کنترل غیر شیمیایی آفات و بیماریها، اسقرار ایستگاههای پیش آگاهی، اطلاع رسانی در زمان مناسب، بازدید و نظارت بر واحدهای فروش سموم و مانیتورینگ آنها در سطح 500 هزار هکتار انجام شد.
وی با تاکید بر ضرورت افزایش سطح آگاهی کشاورزان گفت: تجهیز کشاورزان به علوم و فنون نوین و همراه کردن آنها با روند جهانی یکی از اهداف مدیریت جهاد کشاورزی است که عملکرد ما در این راستا عبارت است از 301 هزار و 945 نفر ساعت آموزش انفرادی، 79 هزار و 927 نفر روز آموزشهای ترویجی گروهی، 4 هزار و 946 دقیقه برنامه رادیوئی و تلویزیونی و 19 هزار و 542 نفر روز آموزشهای فنی و حرفهای.
اسکندری در خصوص عملکرد حوزه مکانیزاسیون اظهار کرد: تزریق 1 هزار و 646 دستگاه تراکتور، 238 دستگاه کمباین، 1 هزار و 343 دستگاه انواع ادوات دنبالهبند را در کارنامه داریم.
وی خاطر نشان کرد: مجموع فعالیتهای 3 سال اخیر سبب افزایش تولید گندم از 700 هزار به 1 میلیون و 163 هزار تن شد این را بیان کنم، در 2 سال اخیر توانستیم رتبه دوم تولید گندم کشور را کسب کنیم که این را نباید به تنها حساب بارش مناسب گذاشت زیرا در چند سال اخیر شاهد بودیم که با وصف بارش زیاد راندمان بالائی نداشتیم اما در این 3 سال با استفاده از رویکردهای مدیریتی توانستیم به این رتبه برسیم که ادامه این روند ضریب تولید را در چند سال آینده افزایش خواهد داد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با تاکید بر ضرورت توجه ویژه به توسعه مراکز خرید و نگهداری غلات گفت: یکی از مشکلات کشاورزان استان کمبود ظرفیت نگهداری گندم بود که در 3 سال اخیر با یک برنامهریزی دقیق، اجرای سریع و حمایت همه جانبه توانستیم ظرفیت نگهداری را از 600 هزار تن به 1 میلیون تن برسانیم.
اسکندری تصریح کرد: توسعه زراعتهای تناوبی با غلات دیم در قالب کشت دانههای روغنی و علوفه دیم در سطح 3 هزار و 700 هکتار، گسترش کشاورزی حفاظتی به 90 هزار هکتار، افزایش ضریب نفوذ استفاده از بذور کواهی شده گندم از 5/29 هزار تن به 39 هزار تن، توسعه کشت نشائی محصولات آببر از جمله چغندر قند، گوجه فرنگی، هندوانه و خیار در 1 هزار و 550 هکتار با هدف کاهش مصرف آب و اجرای طرح جهش تولید در 500 هزار هکتار از دیمات را در کارنامه 3 سال اخیر داریم.
آدرس کوتاه خبر: