وجود ۹ قرآن تاریخی و میراث گرانبها در مساجد استان یکی از جاذبههای گردشگری مذهبی در
کردستان است و نوروز امسال که مصادف است با ماه مبارک رمضان بهترین فرصت برای آشنایی با این قرآنهای خطی است.
قرآن تاریخی نگل، باقی مانده از سده چهارم هجری

قرآن تاریخی نگل در روستایی با همین نام در مسیر جاده سنندج ـ مریوان واقع شده و این روستا همواره مقصد خوبی برای گردشگران و مسافران بوده است.
قطع این قرآن رحلی بزرگ، جلد آن از جنس چرم، رنگ آن قهوهای تیره و کاغد صفحات آن ضخیم بوده که بهدلیل تشابهی که به پوست دارد بین مردم به «پوست آهو» شهرت یافته است. قرآن نگل، قدیمیترین قرآن تاریخ ایران و یکی از چهار قرآن قدیمی جهان است.
سبک و شیوه نگارش قرآن مربوط به سده چهارم هجری است، اما مردم روستا آن را به عثمان بن عفان (رض) خلیفهٔ سوم نسبت میدهند.
این قرآن چندین بار به سرقت رفته به همین دلیل آسیبهای فیزیکی و شیمیایی زیادی مانند پارگی، لکههای ناشی از اثر انگشت، امضای یابندگان و... دیده است. چند برگ قرآن مذكور پس از سرقتهای پياپی و همچنين بوسيدن و زيارت آن توسط زايرين از بين رفته است.
چگونگی انتقال این قرآن به روستای نگل روشن نیست اما با توجه به گفتهها و حکایات عامه، در زمان صفویه چوپانی در این منطقه مشغول چرای گوسفندان بوده که ناگهان گُل بسیار زیبایی، توجه او را به خود جلب میکند. وقتی گُل را از زمین بیرون میآورد، چالهای پدید میآید و صندوقچهای میبیند.
چوپان که به تنهایی نمیتواند صندوقچه را بیرون آورد، اهالی روستا را خبر میکند. مردم، صندوقچه را بیرون میآورند و قرآن بزرگی در آن صندوقچه مییابند که گویا بر پوست آهو نوشته شده است.
اهالی این امر را به فال نیک گرفته، در همان مکان مسجدی میسازند و روستای نگل نیز که چند کیلومتر دورتر از مکان امروز آن است را به محل جدید انتقال میدهند. مردم بر این اعتقادند چون این قرآن در اثر توجه چوپان به گُلی زیبا، کشف شده بود، این محل به (نوگل) معروف شد و مردم، مسجدی به نام (مسجد نوگل) را بنا نهادند که به مرور زمان به (مسجد نگل) شهرت یافت.
قران نگل در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و علاوه بر ارزش تاریخی و فرهنگی آن، در میان مردم روستا و سراسر استان کردستان دارای حرمت و احترام خاصی است و از قدیم الایام تا کنون در مسجد روستا نگهداری و توسط مردم حراست میشود.
از آنجائی که صفحات قرآن نگل براثر عوامل مختلف در معرض تخریب و از بین رفتن قرار داشت، برای جلوگیری از تخریب هر چه بیشتر این اثر ارزشمند توسط آقای حمید ملکیان یکی از متبحرترین اساتید حرفهای مرمت نسخ خطی ایران مورد مرمت قرار گرفت.
گردشگرانی که قصد زیارت این قران را دارند باید جاده قدیم سنندج- مریوان را انتخاب کنند.
قرآن تاریخی کانیمشکان با قدمتی ۷۰۰ سالهقرآن تاریخی کانی مشکان یکی از ۹ قرآن شاخص، قدیمی و ارزشمند در
کردستان است که با جلد چرم و اوراق کاغذی است که در ابعاد ۳۹،۳ در ۲۸.۸ سانتیمتر نوشته شده است و در روستایی به همین نام قرار گرفته و به شماره «۲۵۲» در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
تزئینات قرآن ساده و فاقد تذهیب کاری است و تنها سطرهای اول، هشتم و پانزدهم طلایی نوشته شده است و آخر سورهها دارای تذهیب ساده به شکل گلهای طلایی هشت پر است.
قرآن تاریخی هفتاش از مهم تربن نسخههای قدیمی قرآن در بانهقرآن تاریخی هفتاش در بخش ننور شهرستان بانه دارای ۳۲۲ سال قدمت و یادگار دوران صفویه است.
نسخه خطی قرآن روستای هفتاش یکی از باارزشترین نسخ قدیمی شهرستان بانه است که سالیان متمادی در مسجد روستا نگهداری میشود.
این نسخه خطی از قرآن دارای ۱۵ جزء بوده و در مسجد روستا نگهداری میشود و ۱۵ جزء دیگر بنا به روایات محلی در نسخهای جداگانه در کتابخانهای در کشور عراق دچار حریق گردیده و از بین رفته است.
قرآن نجنه علیا؛ یادگاری از سال ۹۷۸ هجری قمری
قرآن تاریخی روستای نجنه علیا شامل ۳۰ جزء کامل است که توسط فردی بنام مراد بن یوسفبنعیسی مشهور به فقیه مراد در سال ۹۷۸ هجری قمری (۴۵۳ سال قبل) به خط نسخ به رشته تحریر در آمده است و دارای ۳۱۶ برگ به ابعاد ۵/۲۱ در۲/۳۰ با جلد چرمی قهوهای است.
قرآن تاریخی روستای سلین سروآباد یادگار عهد تیموریانقرآن روستای سلین به جامانده از قرن هشتم هجری است که در زمان حکومت غیبالله بیگی حاکم منطقه اورامان در غاری در روستای سلین کتابت شده و سال ۹۴ به همت فرمانداری شهرستان سروآباد و اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان
کردستان مرمت شد.
قرآن تاریخی روستای سلین از توابع بخش اورامان شهرستان سروآباد بعد از قرآن نگل قدیمیترین قرآن خطی استان
کردستان است.
قرآن تاریخی کاشتر با قدمتی ۴۰۰ ساله

قرآن کاشتر بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ سال تخمین زده شده است و یکی از قرآنهای است که از نظر شیوه نگارش دارای زیبایی منحصر بفردی بوده و هیچ قرآن دیگری در سطح استان
کردستان به این زیبایی خطاطی و تذهیب نشده است.
قرآن کاشتر مربوط به دوره تاریخی اوایل قاجاری بوده، اما تاریخ نگارش این قرآن نامعلوم است.
قرآن تاریخی شوی؛ یادگار عهد زندیه

قرآن تاریخی شوی مربوط به دوره زندیه است و دارای ۳۴۴ صفحه بوده و در سال ۸۹ به میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان
کردستان منتقل و طی مراحلی توسط کارشناسان این حوزه مورد مرمت قرار گرفت و بعد از مرمت به مردم و هیأت امنای این روستا تحویل داده شد.
این قرآن جزء قرآنهای نفیس استان
کردستان میباشد که فاقد تزئینات بوده و فقط سرسورهها و نشان پایان آیات به رنگ قرمز بوده است که از جزء شانزدهم به بعد با خطی بسیار زیبا نگارش شده است.
قرآن مولانآباد، نسخه خطی منحصر به فرد

قرآن مولانآباد با ابعاد ۴۳،۷ در ۳۴ سانتیمتربه وزن ۱۶ کیلوگرم وجلد چرمی ازپوست آهو در روستای با همین نام و به صورت وقفی در ویترین و وضعیت مناسب نگهداری میشود.
این قران نیز آسیبهای زیادی دیده است و با اقدام سازمان میراث فرهنگی در سال 1396 توسط حمید ملکیان در طول چهار ماه بخشهایی از آن مرمت شده است. این نسخه خطی با ارزش قرآن کریم به شماره ۲۵۳ در فهرست آثار ملی منقول کشور به ثبت رسیده است.
قرآن تاریخی کویرهگویز؛ یادگار عهد قاجاریه

روستای کویرهگویز در ۳۰ کیلومتری شهر سقز (مسیر سقز- بانه، تموغه- کندلان) قرار دارد.
بافت معماری سنتی، حفظ اصالت و پوشش زیبای کُردی در میان ساکنان، مهمان نوازی و صمیمیت مردم روستا، علاقهمندی به دانش و ارتباط بیشتر با علمایان، طبیعت بکر و زیبا و... از جمله ویژگیهای این روستا است.
در کنار این طبیعت بکر و زیبا وجود قرآن تاریخی این روستا که یادگار عهد قاجاریه بوده زیبایی آن را دوچندان کرده است و زمینه جذب گردشگران را فراهم کرده است.