جمعه، 31 فروردین 1403
روژان پرس » اخبار » اگر چنین پیش رود آینده درخشانی پیش روی توسعه کشاورزی کردستان قرار دارد

گزارش روژان از ضرورت‌های توسعه بخش کشاورزی؛

اگر چنین پیش رود آینده درخشانی پیش روی توسعه کشاورزی کردستان قرار دارد

0
کد خبر: 750

اگر چنین پیش رود آینده درخشانی پیش روی توسعه کشاورزی کردستان قرار دارد

دکتر پیمان اسکندری با تاکید بر کسب درآمد پایدار از طریق گلخانه‌ها افزود: گلخانه‌ها یک ظرفیت بزرگ کشاورزی برای سرمایه‌گذاران است.
کارکردهایی مثل انتقال اخبار و اطلاعات، توزیع دستاوردهای روز دنیا در حوزه علوم و تکنولوژی، انتقال مشکلات و کمبودها به بدنه حاکمیت، رساندن آخرین راهکارها به گوش مسئولان، دفاع از حق و پیگیری مطالبات جامعه موجب شده تا رسانه لقب رکن چهارم دموکراسی به خود گیرد و همه صاحب نظران بر این باور مشترکند که در این دنیا پیچیده و رقابت سنگین بر سر قدرت و ثروت تنها رسانه می‌تواند ضامن پیشبرد توسعه، عدالت و دموکراسی باشد زیرا قدرتمندترین مکانیزم مقاومت در برابر سرکوب و رانت جوئی است.
نگاه به رویکرد کشورهای پیشرفته به رسانه و تامین همه بسترهای قانونی، حقوقی و مالی برای رسانه، حکایت از این واقعیت دارد که  تکیه‌گاه اصلی وضعیت موجود و تضمین حرکت آنها به سمت افق‌های روشن تر رسانه است، حال نگاهی به تاریخ استعمار و استثمار هم بزنیم تا شاهد این واقعیت باشیم که بزرگترین ابزار دست این کشورها هم رسانه بوده و هر روز بر پیشرفت تاکتیکی در این حوزه می‌افزایند تا بتوانند بدون شلیک گلوله، هزینه پول و دادن تلفات انسانی و تنها با بکار گیری ظرفیت‌های رسانه تسلط خود بر دنیا را حفظ کنند.
بنابراین رسانه حامل دو ظرفیت توسعه گرایانه و ضد توسعه است، میزان و نوع تاثیر این عامل بستگی به نگاه جمیع لایه‌های یک کشور دارد، در جامعه‌ای از این مکانیزم برای پیشرفت و پایداری شاخص‌های توسعه یافتگی استفاده می‌کنند و در کشوری دیگر رسانه در خدمت باندهای مافیایی قرار خواهد گرفت.
کارکرد رسانه در ایران تحت تاثیر عوامل بازدارنده مثل ضعف فرهنگ و نگرش عمومی، فرسودگی قوانین و نگاه معیشتی صرف به رسانه قرار دارد، بر این اساس تعریف جامعه از ماهیت‌های ذاتی رسانه کاملا معیوب بوده و انتظارشان از فعالان این حوزه در حد تعریف و تمجید از باورهای خاص، فداکاری یک طرفه و توقعات خارج از ماهیت ذاتی است به این علت، نه رسانه امکان تامین این خواسته‌ها را دارد و نه جامعه حاضر است تعریف خود را تغییر دهد که نتیجه این امر منجر به کاهش تاثیر رسانه شده است.
تغییرات مستمر در حوزه کارایی و کارکردهای رسانه ایجاب می‌کند قوانین هم همگام با آن تغییر یابد تا فرسودگی قوانین سبب فرسایش رسانه نشود اما در کشور ما علاوه بر فرسودگی قوانین اعمال سلایق متاثر از ضعف ساختار قوانین نیز موانع متنوع بر سر راه آن قرار داده و روند را از مسیر اصلی دور کرده است، تعریف جامع جرم رسانه‌ای، بازتعریف قوانین، تشکیل هیئت منصفه مستقل و فعال سازی دادگاههای تخصصی پیش شرط رسیدن به مرحله شکوفایی نظام رسانه و اوج گیری کارکرهای آن است.
نگاه به رسانه و برخورد با کارکرها و نقش آن در همه جای مملکت و همه ارگانها یکسان نیست و از شدت و ضعف برخوردار و حتی در مواردی متفاوت است، در کردستان جدای از موارد مذکور نوعی نگاه مبتنی بر بدبینی عمومی متاثر از شایعات و جنگهای پنهانی سازمان یافته، دخالت‌های برنامه‌ریزی شده و رقابت‌های مسموم نیز بر آن سایه انداخته و فعالیت حرفه‌ای نقادانه را تبدیل به رقص بر لیه تیغ کرده است.
متولیان نظری و عملی توسعه باید این را بپذیرند که بدون همراهی رسانه امکان دست یابی به اهداف وجود ندارد بنابراین باید همه عوامل و بسترهای همراهی با رسانه را فراهم کرده و رابطه را به صورت دو طرفه و در قالب رعایت احترام و حمایت متقابل تعریف کنند.
در حال حاضر بسیاری از متولیان مدیریت کردستان تعریف عقلایی از رسانه نداشته و آن را نامحرم و مزاحم می‌پندارند که این واقعیت ریشه در نقص عقلانیت مدیریتی و رفتار غیر حرفه‌ای برخی از فعالان رسانه دارد که ضرورت دارد تا دولت و تشکیلات صنفی غیر دولتی در یک پروسه جامع این موضوع را حل و فصل کنند.
یکی از مدیران معتقد به نقش رسانه در توسعه دکتر پیمان اسکندری است که در همه نهادهای تحت مدیریتش ارتباطی مستمر و مملو از احترام با این نهاد داشته و در یک مدار متقابل روابط را تعریف نموده تا از ظرفیت‌های آن برای پیشبرد اهداف و برنامه‌ها استفاده کند و به راحتی می‌توان ادعا کرد که یکی از علل اصلی موفقیت وی در مدیریت همین رویکرد است که امیدواریم الگوی دیگران هم قرار گیرد.
سازمان جهاد کشاورزی در آستانه هفته دولت تور رسانه‌ای بازدید از واحدهای تولیدی در دست افتتاح حوزه کشاورزی را برگزار کرد که بارزترین ویژگی این تور همراهی همراه با صمیمیت رئیس سازمان، معاونین و مسئول روابط عمومی با خبرنگاران و عکاسان بود و گزارش آن اینک پیش روی شماست.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی  کردستان، در تور خبری بازدید از پروژه‌های گلخانه ای شهرستان مریوان گفت: با توجه به محدودیت‌های منابع آبی و خاکی، ایجاد و احداث گلخانه‌ها حتی با  مقیاس کوچک به عنوان یکی از مشاغل  درآمدزا مورد حمایت سازمان جهاد کشاورزی است.
دکتر پیمان اسکندری با تاکید بر کسب درآمد پایدار از طریق گلخانه‌ها افزود: گلخانه‌ها یک ظرفیت بزرگ کشاورزی برای سرمایه‌گذاران است.
وی در خصوص وضعیت گلخانه‌های شهرستان مریوان خاطر نشان کرد: در شهرستان ۱۵ واحد گلخانه  با مساحت ۵۰ تا ۲۹۹ مترمربع وجود دارد که مجوز آن توسط این سازمان صادر شده است.
اسکندری ادامه داد: مجتمع گلخانه‌ای کال در شهرستان مریوان دارای ۱۲ واحد گلخانه است که از این تعداد5 واحد به کشت آلوئه‌ورا و مابقی هم به خیار، گوجه فرنگی و توت فرنگی اختصاص پیدا کرده است.
اسکندری افزود:  یکی از سیاست های اصلی دولت سیزدهم توسعه بخش کشاورزی در مناطق محروم با اولویت حفظ منابع آبی است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی کردستان خاطرنشان کرد: کشت گلخانه‌ای نه تنها به آب کمتری نیاز دارد بلکه بازدهی بیشتری دارد از همین رو مورد تاکید قرار دارد.
اسکندری اذعان داشت برنامه گسترش واحدهای گلخانه‌ ای در این استان با جدیت دنبال می‌شود.

گزارش تحلیلی گلخانه در شهرستان مریوان
شرایط اقلیمی مناسب، نیروی انسانی فعال و کارا، شاهراه شریانی واردات و صادرات مرز رسمی و بین المللی باشماق شرایط ویژه‌ای را در دسترس بخش صنعت گلخانه‌ای شهرستان مریوان قرار داده است.
با این وصف تدوین برنامه‌ای بالفعل و و سازگار با زیر ساخت‌های موجود در  این شهرستان از یک سو، و از سوی دیگر هماهنگ با توان نیروی انسانی فعال در این بخش، می‌تواند در تولید پایدار و ایجاد اشتغال و رفع محرومیت های موجود موثر واقع شود.
اقدامات اجرایی و پروژه‌های پیشنهادی سازمان جهاد کشاورزی و مدیریت باغبانی در ترویج و توسعه گلخانه‌های کوچک مقیاس گامی موثر در تثبیت توان علمی و تجربی تولید کنندگان این بخش بوده است.
اطلاعات جمع آوری شده از روند احداث و کارایی گلخانه‌های کوچک مقیاس توسط کارشناسان باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان نشان دهنده همخوانی و سازگاری بیشتر این دست از گلخانه‌ها با شرایط اقتصادی و زیرساخت‌های موجود بوده است. به نظر می‌رسد ضریب تولید و موفقیت این گلخانه‌ها با توجه به شرایط مزبور بیشتر از گلخانه‌های بزرگ بوده است. از این لحاظ می‌توان به موارد ذیل اشاره نمود:
1- روند اخذ مجوز گلخانه کوچک مقیاس بسیار آسان تر است.
2- مدیریت گلخانه کوچک مقیاس آسان تر و از ریسک اقتصادی پایین تری برخوردار است.
3- گلخانه کوچک مقیاس سازگار با محیط کشاورزی و در موازات بخش باغبانی قابل اجرا است.
4- عملاً احداث گلخانه کوچک مقیاس نه تنها تغییر کاربری اراضی کشاورزی  نخواهد بود بلکه  به عنوان افزایش تولید در واحد سطح و استفاده بهینه از فضاهای بین ردیفی در محصولات باغی نیز محسوب می‌شود.
علیرغم کاستی‌های موجود از جمله آب و برق و گاز و دسترسی ضعیف به نهاده‌های گلخانه‌ای استاندارد، پتانسیل‌های سرشار و شرایط حاکم بر بازار، مخصوصاً در چند سال اخیر مانع عدم حرکت جامعه تولید کننده به سمت تولیدات گلخانه‌ای در واحد-های بزرگ بوده است. و مجتمع گلخانه‌ای «کال» همچنان با نصف ظرفیت خویش در چند سال اخیر پابرجا و تولید در آن مستمراً تداوم دارد.
افت فشار گاز در روزهای سرد و بحرانی زمستان و نوسانات شدید برقی در طی روزهای گرم تابستان مخاطرات زیادی را در تولیدات گلخانه‌ای حاصل کرده و بعضاً گلخانه داران را با زیان شدید اقتصادی مواجه نموده است .
 جهت نیل به تولید صد درصدی مجتمع مذکور برنامه‌های مدون توسط کارشناسان باغبانی شهرستان و هماهنگ با تولید کنندگان این مجتمع در دست اقدام و بررسی است. تشکیل تعاونی و ترغیب و احیای تعاونی‌های موجود به موازات اعطای مجوز به سایرمتقاضایان احداث گلخانه می‌تواند در ایجاد شبکه تولید و چرخه تولید موثر بوده و شهرستان مریوان را به قطب تولیدات گلخانه‌ای در استان تبدیل نماید.
بنابراین می‌طلبد که مسئولین امر با اتخاذ برنامه‌های مدون و در راستای حمایت از تولید و ایجاد اشتغال با هماهنگی سایر دستگاهای و نهادهای ذیربط در ایجاد و تقویت زیرساختهای مزبور اقدام جدی معمول فرمایند.

کارخانه ژینانوش روژهه لات
  کارخانه ژینانوش «روژهه‌لات»  درزمینی به مساحت حدود۱۰هکتاراحداث گردیده که درواقع زیرمجموعه همان گروه استک است، حدود 8/۴ هکتارزیربنا دارد که درزمینه آبمیوه ؛کنسانتره میوه ؛پوره وعصاره مالت فعالیت دارد که درحال حاضرخط انواع آبمیوه فعال وخط‌های کنسانتره وپوره نیزراه اندازی شده وخط عصاره مالت نیزدارای پیشرفت فیزیکی ۹۵درصد است،سال گذشته بیش از۱۵۰۰تن انگور؛بیش از۱۰۰تن گوجه فرنگی وبیش از۱۰۰تن اناردریافت داشته وبه کنسانتره وپوره تبدیل نموده است ضمناتا کنون بیش از۶۰۰میلیارد تومان هزینه داشته که درصورت به بهره برداری رسیدن بیش از۳۰۰نفراشتغال زایی خواهدداشت ودرسال گذشته بیش از1 میلیون و 300 هزار تن لیترآبمیوه تولید کرده است.

سردخانه ۵۰۰۰تنی زیروبالای صفرروستای گویزه کویره
سردخانه 5هزار تنی زیروبالای صفر روستای «گویزه کویره» که ظرفیت5هزار تن سورت وبسته بندی میوه تازه رانیزدارا می باشدودرزمینی به مساحت حدود۶۰۰۰مترمربع احداث گردیده، ۴۳۰۰مترمربع زیربنا دارد تا کنون ۷۳میلیارد تومان هزینه داشته و۳۰میلیارد تومان دیگرجهت تکمیل نیازدارد و۳۷میلیارد تومان تسهیلات بانکی ازبانک کشاورزی دریافت داشته ودرصورت به بهره برداری رسیدن کل طرح بیش از۸۰نفراشتغال زایی خواهدداشت.

شرکت تولید قارچ کشت اورامان سبز
این شرکت به عنوان تنها واحد صنعتی قارچ در غرب کشور با بهره گیری از دانش و فناوری روز دنیا، سالانه 1400 تن قارچ مطابق با استانداردهای غذایی دنیا تولید می‌کند که 60 درصد آن به بازارهای بین المللی صادر می‌گردد، در حال حاضر 108 نفر در این شرکت مشغول فعالیت هستند که با تکمیل زنجیره تولید این تعداد به 343 نفر افزایش خواهد یافت.
چشم انداز شرکت جهت تکمیل زنجیره تولید شامل واحدهای تولید کمپوست به ظرفیت سالانه 35 هزار تن، خاک پوششی به ظرفیت 20 هزار تن، صنایع تبدیلی به 7 هزار و 700 تن، احداث سردخانه 2 هزار تنی، کود گیاهی غنی شده به ظرفیت 13 هزار تن، طرح توسعه 16 سالن پرورش قارچ و واحد تولید بذر قارچ به ظرفیت سالانه 500 تن خواهد بود.
در سالی که از سوی مقام معظم رهبری به نام «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» نام گذاری شده است. این شرکت در تداوم و استمرار فعالیت‌های دانش بنیان و ایده محور خود طرح «تولید بستر رویش با استفاده از کمپوست مصرف و ضایعات کارخانه قند از طریق تونل پاستوریزه» را اجرا کرده است که در این طرح دارای گواهی ثبت اختراع می‌باشد. ایران با میانگین تولید 180 هزار تن قارچ دارای جایگاه ششم تولید این محصول در دنیاست و به طور متوسط برای هر 1 کیلو گرم قارچ، 5 کیلو گرم کمپوست مصرف می‌شود به طوری که سالانه در کشور حدود 900 هزار تن کمپوست مصرف شده در کشور تولید می‌شود که به علت بالا بودن میزان نمک و مواد آلی ناپایدار می‌تواند باعث مشکلات زیست محیطی شود. بر این اساس این اختراع، کمپوست مصرف شده بعد از پایان چرخه تولید و تخلیه سالن در ترکیب با ضایعات کارخانه قند و برخی مکمل‌ها به نسبت خاص و معینی ترکیب می‌شود و با استفاده از فناوری بخار خشک و شکست دمایی از طریق تونل پاستوریزه محصولی بنام «بستر رویش قارچ» تولید می‌گردد که می‌تواند به عنوان جایگزین خاک پوششی با توجه به محدود بودن و تجدید ناپذیری آن در سالن‌های پرورش مورد استفاده قرار گیرد. از جمله مزایای این اختراع: کاهش وابستگی به مواد اولیه، هزینه‌های تولید، اثرات محیط زیستی ناشی از کمپوست مصرف شده و ایجاد اشتغال.
دومین فعالیت دانش بنیان این شرکت ترجمه کتاب انگلیسی «راهنمای عملی پرورش بهینه قارچ، سیگنال‌های قارچ» می‌باشد. این کتاب از مجموعه کتاب‌های منتشر شده از سوی انتشارات کشاورزی هلند است. این کتاب به عنوان یکی از کتاب‌های مرجع در زمینه پرورش قارچ می‌باشد که با توجه به افزایش تعداد شاغلان صنعت پرورش قارچ کشور، در راستای پاسخ به نیازهای تولید کنندگان برای نخستین بار از سوی واحد تحقیق و توسعه شرکت «قارچ کشت اورامان سبز» به زبان فارسی ترجمه شده است.
سومین فعالیت این شرکت تاسیس آموزشگاه آزاد فنی و حرفه‌ای کشت قارچ است که اخیرا از سوی اعضاء کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس و معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان فنی حرفه‌ای کشور افتتاح شد. هدف اصلی این شرکت تبدیل شهرستان سرو آباد به قطب تولید قارچ کشور است.
چهارمین فعالیت این شرکت حمایت از مشاغل و کسب و کارهای خرد خانگی در راستای اشتغالزایی و ایجاد درآمد پایدار از جمله برنامه‌های شرکت می‌باشد. به طوری که در هر روستا یک واحد پرورش قارچ احداث خواهد شد.


تبلیغ

نظر شما

  • نظرات ارسال شده شما، پس از بررسی و تأیید در وب سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی‌شود
برای کد جدید روی آن کلیک کنید