مدیرکل منابع طبیعی کردستان در گفتوگو با روژان مطرح کرد؛
حرکت جنگلها و مراتع کردستان به سوی سالهای شکوفایی
اکنون 52 تشکل مردم نهاد در استان فعال بوده و ما در تمام مقاطع زمانی از آنها دعوت به همکاری نموده و در ارتباط دائمی با آنها هستیم اما به این میزان قناعت ننموده و در تلاشیم تا این ارتباطات را گستردهتر کنیم.
خاک، آب، گیاه، درخت و هوا عناصر اصلی زندگی بر کره زمین و عوامل اساسی توسعه هستند به طوری که ویژگیهای کمی و کیفی زیستی و شاخصهای توسعه یافتگی تابعی از وضعیت منابع طبیعی است.
از روزی که عطش سیری ناپذیر صنعت و شهرسازی به اوج رسید، بشر بیرحمانه به جان طبیعت افتاد و زمانی متوجه اشتباهاتش شد که بخش بزرگی از گونههای گیاهی، درختی و حیوانی را نابود و منابع آب، هوا و خاک را به انواع سموم شیمیایی آلوده کرده بود.
ظهور بیماریهای جدید، آفات گیاهی ناشناخته، سیلهای ویرانگر، رانشهای مخرب، فرونشستهای عمیق، ریزگرد کشنده، گرمای سوزان، خشکسالی و سرمای گزنده در قرن حاضر بشر را متوجه خطاهای بزرگش کرد و به تکاپو برای جبران افتاد اما در مواردی به مرحله غیر جبران رسیده است چون گونههای ژنتیکی نابود شده دیگر زنده شدنی نیستند.
برای جلوگیری از رسیدن به بحران تنها اقدامات دولتی کافی نیست زیرا برای رسیدن به نقطه مطلوب نیاز به مشارکت عمومی داریم و این امر محقق نمیشود مگر اینکه فرهنگ عمومی را با اهمیت و نقش منابع طبیعی در تداوم بقای بشر آشنا سازیم.
دستهای مخرب بشر در قرون 18، 19 و 20 به منابع طبیعی کردستان نرسید به این علت بخش بزرگی از گونههای ژنتیکی آن از بین نرفته و این استان را میتوان غنیترین خزانه ژنتیکی جهان نامید و از این ذخایر برای احیاء گونههای نابود شده دنیا استفاده کرد.
رویکرد استفاده از ظرفیت فرهنگی در حراست از منابع طبیعی، حراست از عرصهها و توسعه جنگلها و مراتع از 2 دهه قبل توسط سازمان متولی این حوزه در کردستان آغاز شد اما در 3 سال اخیر این روند شتاب کمی و کیفی یافت.
خبرنگار روژان پرس گفتگوئی با مدیرکل منابع طبیعی کردستان انجام داده تا مخاطبان خود را از برنامههای این نهاد برای گسترش مشارکت عمومی و عملکرد 3 سال اخیر در حوزه جنگل، مرتع و آبخیزداری آگاه کند که اینک پیش روی شماست.
بهزاد شریفیپور با اشاره به اهمیت مشارکت جامعه در عرصه حراست از منابع طبیعی گفت: این یک واقعیت است که استفاده از عوامل بازدارنده قانونی مثل زندان، رفع تصرف و جریمه به تنهایی جوابگوی برنامه حفاظت از جنگل و مرتع را نمیدهد و باید راهکارهای فرهنگی را برگزید تا جامعه را با نقش منابع طبیعی در بقای بشر، پیشبرد توسعه اقتصادی، تامین امنیت غذائی و بهداشت و سلامت آگاه کرد.
وی افزود: کار فرهنگی در کردستان بسیار موفقتر از سایر استانهای کشور است چون دیدگاه کوردها در خصوص اهمیت و نقش جنگل، مرتع، خاک و آب از تاریخی چند هزار ساله برخوردار بوده و تنها باید این نگاه را تقویت و زمینههای قانونی و تکنولوژیکی حضور آنها را فراهم کنیم، برگزاری کارگاههای آموزشی، اجرای برنامههای فرهنگی و هنری، نشست با افراد تاثیرگذار از جمله روحانیون، بزرگان، شوراها، دهیاران و معلمان و توزیع کتب و بروشورهای آموزشی در صدر برنامهها قرار دارد.
وی اذعان کرد: واگذاری عرصههای جنگلی و مرتعی به بهره برداران محلی به شرط حفاظت یکی از راهکارهای موثر است که در استان در حال اجراست تا از این طریق هم به معیشت مردم روستایی کمک شود و هم از وجود آنها برای حراست از عرصهها استفاده کنیم.
شریفیپور تصریح کرد: سازمان منابع طبیعی کردستان تمامی بسترهای تقویت نگاه علمی و افزایش مشارکت مردم در میدان حراست از عرصههای طبیعی را فراهم نموده به طوری که اکنون 52 تشکل مردم نهاد در استان فعال بوده و ما در تمام مقاطع زمانی از آنها دعوت به همکاری نموده و در ارتباط دائمی با آنها هستیم اما به این میزان قناعت ننموده و در تلاشیم تا این ارتباطات را گستردهتر کنیم.
وی در ادامه اظهار کرد: کردستان به علت گستردگی عرصههای جنگلی و مرتعی در فصلهای خشک بیشتر از سایر استانها در معرض آتش سوزی قرار دارد و اگر این همت فرهنگی مردم نباشد با خسارات جبران ناپذیر مواجه خواهیم شد، هر سال تعدادی از جوانان کورد جان خود را در راه حراست از منابع طبیعی اهداء میکنند و تاریخ این سرزمین و تقویم این مملکت نمونههای زیادی از این ایثار را ثبت کرده است.
مدیرکل منابع طبیعی کردستان در مورد عملکرد 3 سال اخیر این نهاد در راستای جنگلکاری اعلام کرد: جنگل یکی از حوزههای توسعه اقتصادی زیرا پتانسیلهای بزرگی در زمینه گردشگری، تامین مواد اولیه کارخانجات چوب و کاغذ، مصالح ساختمانی و صنایع دستی دارد که باید در راستای گسترش مساحت، فرهنگ بهره برداری و نگهداری از آنها اقدامات مستمر انجام شود، در این مدت 283 هکتار جنگلکاری، 150 هکتار غنیسازی جنگل با نهال و بذر، 1 هزار و 78 هکتار زراعت چوب، 1 هزار و 612 هکتار نهالکاری در قالب توسعه فضای سبز شهری و روستایی و قانون هوای پاک، 20 هکتار کاشت نهال در حریم واحدهای صنعتی و 7 هکتار در حریم واحدهای معدنی انجام شده است.
شریفیپور تولید نهال را الزام موفقیت در توسعه جنگلها و فضای سبز استان دانست و گفت: در مدت 3 سال گذشته 10 میلیون و 400 هزار اصله نهال در نهالستانهای کردستان تولید شد که بیشترین حجم آن به درخت صنوبر تعلق داشت و این روند با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت.
وی با تاکید بر نقش عملیات آبخیزداری در جلوگیری سیلهای مخرب و تقویت منابع آب زیرزمینی تصریح کرد: دربازه زمانی 1400 تا 1402 در حدود 136 هزار و 441 متر مکعب بند خاکی، 88 هزار و 651 متر مکعب عملیات سازهای در سطح استان انجام شد.
آدرس کوتاه خبر: