توسط باشگاه کتابخوانی نژیاروان و انجمن تجلیل از مفاخر کردستان برگزار شد؛
آیین تجلیل از شاعر بانهای استاد «کریم دافعی» + عکس
استاد کریم دافعی معتقد است آنچه جامعه را به سرمنزل مقصود میرساند موبایل و اخبار و تصاویر زودگذر درون این این محفظه جادویی نیست بلکه، کتاب و مطالعه دقیق آن توسط اکثر مردم است.
طی مراسمی در پردیس سینمایی بهمن سنندج ضمن نقد و بررسی کتاب اشعار «چریکههای خاموش» از سرودههای استاد کریم دافعی، از سالها تلاش و خدمات ادبی و فرهنگی این شاعر کُرد تجلیل شد.
به گزارش خبرنگار روژان، توسط آموزشگاه هنرهای تجسمی و موسیقی نژیاروان (باشگاه کتابخوانی نژیاروان) و انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان در پردیس سینمایی بهمن سنندج در فضای سرشار از صمیمیت، کتاب مجموعه اشعار «چریکههای خاموش» سروده شاعر بانهای کریم دافعی مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
در ابتدای و بر اساس برنامه دکتر جمال احمدی استاد برجسته حوزه ادبیات فارسی در تفسیر و تأویل شعر مقدمهای مبسوط ارائه کرد و گفت: شعر بایستی پنج ویژگی و عنصر متفاوت با سخن و کلام عادی داشته باشد. شعر بایستی عاطفی باشد و از درون ناشناخته شاعر سرچشمه بگیرد. دوم اینکه شعر باید خیالانگیز باشد و با ذکر نمونههایی از شاعران نامی ایران زمین و کتاب شاعر کریم دافعی، موضوع و مفاهیم خیالی را واکاوی نمود.
این استاد دانشگاه افزود: سوم، شعر باید دارای زبانی متفاوت از زبان عادی و روزمره باشد، به طور کلی سبک شعری این دفتر شعر آقای دافعی از سبک سهل ممتنع سرچشمه میگیرد واز لغات ساده استفاده میکند و دایره واژه گان این دفتر شعر بسیار زیاد نیست. چهارمین عنصر در شعر، وزن و آهنگ است که اشعار آقای دافعی به حقیقت دارای وزن و آهنگ خاص است. پنجمین و آخرین ویژگی شعر و ساختار آن بایستی دارای فرم ویژهای باشد.
احمدی اظهار داشت: آقای کریم دافعی بسیاری از این ویژگیها را در اشعار خود جای داده و به نحو بسیار هوشمندانه از این ویژگیها استفاده کرده است.
این استاد و پژوهشگر حوزه ادبیات فارسی با ارائه ماتریسی چهارشاخه با مرکزیت شاعر گفت: هرکدام از مسیرهای راست و چپ و افقی و عمودی این ماتریس نشان از بار معنایی شعر هر شاعری را نشان میدهد، هرکدام از این مسیرها به پشتوانه فرهنگی و کهن الگوها و حافظه تاریخی مردم و همچنین ماندگاری شعر شاعر در ذهن و حافظه مخاطبین و گستردگی آن در سطح جامعه بستگی دارد و در نهایت در خلق شعر ناب و تاثیرگذاری موثر هستند.
در ادامه این برنامه که با استقبال اهل فرهنگ و ادب و مردم هنردوست سنندج مواجه شده بود با دعوت از شاعر به جایگاه، مراسم ادامه پیدا کرد و کریم دافعی طی سخنانی اظهار داشت: از اینکه اینجا در میان شما شاعران و ادیبان هستم بسیار خوش اقبال هستم. ۴۷ سال است که شعر میسرایم ۹۱ اثر شعر دارم که تاکنون ۲۱ اثر موفق به دریافت مجوز از وزارت فرهنگ وارشاد شدهاند، بعضی از آثارم نیز خارج از کشور چاپ شده است.
دافعی در میانهی سخنان خود گاهگاهی با قرائت اشعاری از مجموعه کتابهای خویش جمعیت مملو در سالن را به وجد میآورد.
دافعی از رسالت شاعر در دنیایی امروز سخنان بسیار زیبایی بیان کرد و تاکید کرد که آنچه جامعه را به سرمنزل مقصود میرساند موبایل و اخبار و تصاویر زودگذر درون این این محفظه جادویی نیست بلکه، کتاب و مطالعه دقیق آن توسط اکثر مردم است.
در ادامه این مراسم یحیی صمدی مدیر انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان ضمن ذکر تاریخچهای کوتاه از تاسیس این انجمن با سابقه و اهداف آن اظهار داشت: هنرمندان را تا زندهاند باید تجلیل و تکریم نمود و بر این اساس این رسالت حدود 25 سال است که توسط انجمن انجام میگیرد و در برنامههای این انجمن نیز بهصورت جدیتر که مورد حمایت همه اعضا نیز هست قدردانی از هنرمندان فعال و صاحب سبک کردستان در دستور کار قرار گرفته است.
صمدی گفت: برگزاری آیینهای تکریم و قدردانی در وانفسای بیتفاوتی جامعه امروز نسبت به سرنوشت خود و هنرمندان و مفاخرش علاوه بر ایجاد دلگرمی در بین هنرمندان زمینه شور و نشاط اجتماعی را فراهم میکند و باعث جذب نوجوانان و جوانان به فرهنگ و هنر میشود.
این نویسنده و روزنامهنگار کردستانی تصریح کرد: امروز جمع شدهایم تا به کاک کریم دافعی بگوییم استاد خسته نباشید، شما با تلاش و دلسوزی و قدم و قلمتان سالها در نهایت صداقت و دلسوزی به فرهنگ و ادب و زبان کُردی و مردم این دیار خدمت کردهاید و ما قدردانتان هستیم و خدماتت را ستوده و از همه فعالیتهایتان قدردانی میکنیم.
صمدی در ادامه تصریح کرد: از افتخارات انجمن استقلال آن است و ما بدون وابستگی به جریانات سیاسی داخل و خارج تنها هدفمان قدرشناسی از هنرمندان و چهرههای ماندگار است.
مدیر انجمن تجلیل از مفاخر و هنرمندان کردستان در پایان با اشاره به راهاندازی قطعه هنرمندان شهر سنندج اظهار داشت: با همکاری شهرداری و شورا موفق به راهاندازی این مکان برای تدفین، گرامیداشت یاد و خاطر هنرمندان شده ایم و این اقدام نیز از تلاشهای انجمن بوده است.
در پایان این مراسم با اهدای لوح تقدیر و هدیه از استاد کریم دافعی شاعر کردستانی اهل بانه تجلیل بهعمل آمد.
لازم به ذکر است از جمله فعالیتهای انجمن تجلیل از هنرمندان در سالهای اخیر احیای سنت صله رحم و ادای احترام به صاحت پیشکسوتان و ریشسفیدان هنرمند بوده است که با بیش از 20 سال سابقه فعالیت تاکنون از دهها استاد و هنرمند تجلیل کرده است که میتوان به تجلیل از هنرمندانی همچون: مرحوم براتعلی نورایی (کابرات)، مرحوم عباس کمندی، مرحوم عبدالله ماچکهای، مرحوم ملک محمد محمدی (مەڵێ دۆم)، زنده یاد قادر عبدالله زاده (مامۆستا قالەمەڕە)، مرحوم ئوستا توفیق محمودی، زندهیاد محمدصابر صابر، مرحوم سیروس معروفی، مرحوم یدالله نامجو، مرحوم نجمه الدین شوکت یاریان، زنده یاد جمیل نوسودی، مرحوم عزیز کرماشانی، مرحوم جلال ملکشاه، مرحوم ابراهیم دلاوری، مرحوم شریف ولیدی، مرحوم احمد نظیری، زنده یاد استاد طاهر یارویسی (یارسان) مرحوم حبیب مله ای، مرحوم نجمه الدین درفش، و اساتید دیگری که انشالله عمری طولانی و باعزت و سلامتی و موفقیت بیشتری داشته باشند مانند: عدنان کریم، هادی ضیاءالدینی، یدالله محمدی، فتانه ولیدی، رحیم لقمانی، کلثوم عثمان پور، دکتر اسعد اردلان، بهمن قبادی، فردین صادق ایوبی، محمدهمایون کمانگر، سیمین چایچی، ماجد مردوخ روحانی، منصور رحمانی، اسعد سراج الدینی، احمد محمدی، ماموستا ملا عمر صالحی صاحب، توفیق ابراهیمی، مهدی حجت السادات، فاتح عزت پور، فتح الله امینی، ناصر رحیمیان، صابر شیانی، عطا نهایی، فتانه مرادی، شریف علیر مایی، زاهد کریمی، عدنان برزنجی، سید اسماعیل حسینی، عادل نادری، یدالله شاکری، زانا قاسمی فر، کمال قادری، بهروز نورانی پور، فاطمه فرهادی، سعدالله نصیری، هوشنگ شگرف، علی ظهیرنیا، هوشنگ معتمدی، وحید معتصمی، عزت کنعانی، و خالد احمدی (گەڵواخی)، رحمان علیرمایی و... اشاره کرد.
گزارش: ماجد رموزی
عکسها: اسد صیدی
آدرس کوتاه خبر: