از جمله شاخصهایی که پاوه را میتواند در فهرست کاندیدا شدن شهرسالم و ثبت جهانی آن قرار دهد، آمار پایین بزهکاری، پایین بودن اعتیاد، بالا بودن سرانه مطالعه، ضریب امنیت اجتماعی بالا، طبیعت منحصر به فرد، اماکن و روستاهای تاریخی همچون اورامانات و صنایع دستی منحصر به فرداست.
شهری که آمار بزهکاری و اعتیاد در آن کم و سرانه مطالعه بالا باشد، شهروندان احساس امنیت کنند و با طبیعت همنشین باشند و از آلودگی هوا و محیط زیست خبری نباشد؛ حتماً شهری ایده آل برای شهروند بودن در آن است و همه آرزو داریم شهرمان چنین ویژگیهایی داشته باشد. شهری مانند پاوه؛ هزار ماسوله کرمانشاه؛ شهری پلکانی در دامنه کوهستان که در بسیاری از محلههای آن، پشت بام خانهها حیاط خانه دیگری است و با وجود کوچهها و معابر تنگ و پلکانی، شاخصهای همبستگی اجتماعی بالا و آمار جرم و منازعات شهری پایین است. همین ویژگیها پاوه را در فهرست 10 شهر برتر برای انتخاب بهعنوان شهر سالم جهان از سوی سازمان بهداشت جهانی قرار داده است. پرونده استان کرمانشاه از نظر شاخصهای فرهنگی، اجتماعی و هنری با وجود چنین شهری غنیتر شده است چراکه اوایل مردادماه پرونده هورامان (اورامانات) پس از 2 سال بالاخره توانست رأی مثبت یونسکو را بهعنوان بیست و ششمین میراث جهانی ایران جلب کند.
رئیس مرکز بهداشت شهرستان پاوه در گفتوگو با «ایران» از برگزاری جلسات اولیه انتخاب شهر پاوه بهعنوان نامزد 10 شهر سالم جهانی در روز سه شنبه هفته جاری خبر داد.
حشمت کریمی با بیان اینکه شهر پاوه از دو منظر اجتماعی و فرهنگی کاندیدای 10 شهر سالم جهانی قرار گرفته است، افزود: یک شهر سالم برای دریافت این نشان باید دستکم 80 درصد از هشتاد شاخص سازمان جهانی بهداشت را دارا باشد.این شاخصها شامل طیف متنوعی از موارد شامل اقدامات اجتماعی-اقتصادی، مدیریت و افزایش توانمندیهای بالقوه گرفته تا همکاری و تحول نهادی براساس برنامهریزی و اجرای پروژههای نوآورانه است. شهر پاوه نیز در این زمینه بیشتراز بعد فرهنگی، بهداشتی و روانی و تأثیرهای اجتماعی آن برای دریافت این نشان کاندیدا شده است.

کریمی با تأکید بر اینکه سازمان جهانی بهداشت، با اعطای این نشان، شبکههای شهرهای سالم، طرح شهرهای سالم را در سراسر دنیا ترویج میکند اظهار داشت: تاکنون 6 شهر ایران بهعنوان شهر سالم در سازمان جهانی بهداشت ثبت شده که شامل 3 شهر سهند، جلفا و مراغه در استان آذربایجان شرقی، اردکان در استان یزد، کاشان در استان اصفهان و گرمی در استان اردبیل است. شهر سهند اولین شهر سالم ایران از سوی سازمان جهانی بهداشت است و اقدامات لازم برای دریافت گواهی برای سایر شهرها نیز در حال انجام است. امیدواریم شهرپاوه نیز در این لیست جای بگیرد.
پاوه منحصر به فرد در فرهنگ؛ امنیت و سلامت اجتماعی
هادی شریفی رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان پاوه نیز گفت: کاندیدا شدن شهر سالم برای ثبت جهانی از سوی دانشگاه علوم پزشکی مطرح شده است. از جمله شاخصهایی که شهرستان پاوه را میتواند در فهرست کاندیدا شدن شهرسالم و ثبت جهانی آن قرار دهد، عبارتند از: آمار بسیار پایین بزهکاری، پایین بودن اعتیاد، بالا بودن سرانه مطالعه، ضریب امنیت اجتماعی بالا، پایین بودن سرقت، غنی بودن فرهنگ، طبیعت منحصر به فرد، اماکن و روستاهای تاریخی همچون اورامانات و صنایع دستی منحصر به فرد منطقه و... است.
وی با بیان اینکه انتخاب شهرسالم به منزله مدینه فاضله بودن آن شهر نیست، افزود: در این شهر هم مردم و هم مسئولان تمام تلاش خود را برای حفظ محیط زیست، ایجاد امنیت، اشاعه فرهنگ و آداب و رسوم و بهداشت و... انجام میدهند. اگرچه این شهر با برخی معضلات همچون انسداد خیابان و شلوغی نیز دست به گریبان است اما مسئولان برای رفع این چنین مشکلاتی با جایگزین کردن طرحهایی مانند: دوچرخه سواری و استفاده از وسایل نقلیه عمومی و... سعی در بهبود وضعیت شهرنشینی دارند و در این میان شهروندان نیز با استقبال از این طرح ها نشان میدهند که برای حفظ امنیت، پاکی و سلامت زندگی چقدر ارزش قائل هستند.
وی با اشاره به اینکه ثبت جهانی شدن «اورامانات» از دیگر نقاط مثبت این منطقه است، خاطرنشان کرد: این منطقه بهعنوان قطب جهانگردی مطرح است و گردشگران بسیار زیادی سالانه از داخل و کشورهای همسایه و اروپا برای بازدید از این منطقه زیبا سفر میکنند و این شهرستان، روستاهای هدف گردشگری و صنایع دستی زیادی دارد که در کاندیدا شدن این نقطه از کشور بهعنوان نامزد شهر سالم میتواند تأثیرگذار باشد.
رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان پاوه با بیان اینکه در این شهرستان 10 روستا بیشترین آمار جذب گردشگران را به خود اختصاص داده است، عنوان کرد: داریان، شمشیر، هجیج، خانقاه، گلال، دشه، شرکان، ساتیاری، تین و زردویی بهعنوان 10 روستایی هستند که طی چندسال اخیر گردشگران زیادی را به خود جذب کردهاند. وی وجود طبیعت بکر، کوههای بلند، درههای عمیق، رودخانههای خروشان، جنگلهای انبوه و بافت و معماری سنتی و پلکانی در بسیاری از روستاهای پاوه را از عوامل مهم در جذب گردشگران طی یک دهه اخیرعنوان کرد و بیان داشت:مردمان مهربان، خونگرم و میهمان نواز این روستاها هم با فرهنگ و آداب و رسوم اصیل خود میزبانی خوبی از گردشگران داشتهاند و همین مسأله بستری برای جذب گردشگران بیشتر به سمت آنها شده است.
شهری با میزبانان فرهنگی
مدیر پایگاه منظر فرهنگی اورامان نیز در گفتوگو با «ایران» دارا بودن فرهنگ غنی مردم شهر پاوه و طبیعت بکر و امنیت بالای منطقه را از جمله شاخصهای سالم بودن این شهر برای کاندیدای جهانی شدن عنوان کرد و گفت: وجود هجیج، خانقاه، گلال، دشه، شرکان، ساتیاری، تین و... از جمله جاذبههای تاریخی، طبیعی و فرهنگی این شهرستان است که نه تنها گردشگران داخلی، بلکه سالانه بسیاری از توریستهای خارجی را به خود جذب کرده است. آشتی مردم با طبیعت و توجه خاص آنان به طبیعت طی قرنهای متمادی، پایبندی به آداب و رسوم و برگزاری جشنهای متعدد از جمله جشنهای شکرگزاری برای محصولات باغی و... که به طور هفتگی برگزار میشود جملگی نشان از توجه به طبیعت و فرهنگ غنی مردم این منطقه است.
پویا طالب نیا به امنیت بالای این منطقه، غنای فرهنگی شهرستان پاوه و منطقه اورامانات اشاره کرد و افزود: فرهنگ مردم این شهرستان به قدری بالا است که میتوان گفت فرهنگ میزبان بر میهمانان (گردشگران) غالب است. نبود متکدی، نداشتن معتاد، نظافت و سلامت شهر و... از جمله عواملی است که این شهر را در لیست کاندیدا قرار گرفتن شهرسالم جهانی قرار داده است و امیدواریم پس از طی شدن مراحل لازم شاهد ثبت جهانی این شهر درلیست شهرهای سالم جهان باشیم.
حمیرا حیدریان/ روزنامه ایران
آدرس کوتاه خبر: